Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Μνήμη Αναστασίου Κρέσπη (1921-2014) Το χρέος της ζωής και το ταξίδι


Την Δευτέρα 10  Νοεμβρίου 2014 έφυγε για το ταξίδι της αιωνιότητας ο Αναστάσιος Κρέσπης με καταγωγή από το Λέπρεο του Δήμου Ζαχάρως, μετά από μία μικρή περιπέτεια της υγείας του. Είχε εισέλθει στην 10η δεκαετία της ζωής του, μιας ζωής σημαδεμένης από την ανάμνηση μιας οικογενειακής τραγωδίας, από αυτές που αποτελούσαν  θέμα των αρχαίων Ελληνικών τραγωδιών.

Το απόγευμα της Τρίτης 11 Νοεμβρίου πλήθος  κόσμου τον αποχαιρέτησαν στην Εκκλησία του Θολού, εκφράζοντας  τα συλλυπητήρια τους στα παιδιά, Κώστα και Νίκο,  και την σύζυγο του Θεοδώρα.


ΜΙΑ ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ  


Ο Αναστάσιος ή Τάσης, όπως τον ήξεραν οι φίλοι και οι δικοί του άνθρωποι, και ο αδελφός του Διονύσιος ήταν οι μόνο επιζώντες από μια οκταμελή οικογένεια, την οικογένεια του Ευσταθίου και της Μαρίας Κρέσπη, στα δύσκολα και σκληρά χρόνια της Κατοχής. Οι Κομμουνιστές, υπό το προσωπείο του «αντιστασιακού» στα έτη 1943-1944 έσφαξαν τους δύο γονείς του, Ευστάθιο και Μαρία,  και τα αδέλφια του Κώστα, Νίκο, Κανέλλο (16 ετών)και την μικρή αδελφή του  Θεοφανή (11 ετών). Αυτά τα γεγονότα σημάδεψαν την ζωή του και τον έκαναν να αναζητήσει μόνος του το δίκιο για χάρη της οικογένειας του, κυνηγώντας τους δολοφόνους και υφιστάμενος για αυτόν τον λόγο διώξεις και φυλακίσεις από το Κράτος, χωρίς όμως να απομακρυνθεί από το Χρέος του για τους αδικοχαμένους δικούς του. Την Ιστορία αυτή παρουσιάζει με ρεαλισμό στο βιβλίο του «Το Χρέος», που εξεδόθη προ 2 ετών.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ

Η Εθνική Δράση Ηλείας είχε την τιμή το θέρος του 2012, σε συνεργασία με την οικογένεια του αειμνήστου Τάσου Κρέσπη και τις Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ, να παρουσιάσει το βιβλίο του Τάση Κρέσπη με τίτλο «Το Χρέος». Για το βιβλίο αυτό μίλησαν οι Χάρης Μιχαλακόπουλος, Γεώργιος Κουρκούτας, Σπύρος Βλασσόπουλος και Κώστας Κρέσπης, ενώ το ¨παρών¨ έδωσε και ο συγγραφέας Τάσης Κρέσπης, που συνάντησε φίλους νέους και παλιούς, πολλοί από αυτούς που γνώρισαν από κοντά την τραγωδία της οικογενείας του.

Παρουσιάζουμε εδώ απόσπασμα από την περιγραφή της εκδηλώσεως του Ξενοδοχείου ΙΟΝΙΟΝ μέσα από τον τοπικό Τύπο της Ηλείας.   

«Μέσα σε κλίμα έντονα φορτισμένο από τις μνήμες των γεγονότων που κυριάρχησαν στην Ελλάδα και την Ηλεία κατά την περίοδο 1940-1949 και τα οποία περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 1 Ιουνίου 2012 η παρουσίαση του νέου βιβλίου των εκδόσεων «Πελασγός» με τίτλο Το Χρέος» και συγγραφέα τον Τάση Κρέσπη.

Πρόκειται , όπως αναφέρθηκε και από τους ομιλητές στην εκδήλωση, για μία προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα με κεντρικό άξονα την δραματική ιστορία της οικογένειας του, από την οποία στο διάστημα 1943-1944 εξοντώθηκαν τα 6 από τα 8 μέλη. Μαζί με τα στοιχεία που παρέχει το βιβλίο, προσφέρει στον αναγνώστη ως βιβλιογραφική τεκμηρίωση μία εικόνα των δραματικών περιστατικών, μέσα από ντοκουμέντα του Τύπου και του φωτογραφικού φακού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και της μεταπολεμικής ταραγμένης περιόδου (και τα οποία πλαισιώνουν και συμπληρώνουν την ιστορική αφήγηση).

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο «Ιόνιον» στον Πύργο, προλόγισε εκ μέρους των διοργανωτών ο Πρόεδρος της Εθνικής Δράσης Ηλείας κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ενώ σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους των φίλων του συγγραφέα απηύθυνε ο κ. Σπύρος Βλασσόπουλος.  Στην συνέχεια διαβάστηκε μήνυμα του εκδότη κ. Ιωάννη Γιαννάκενα, ενώ για το χρονικό των γεγονότων μέσα στο οποίο εντάσσεται και το περιεχόμενο του βιβλίου μίλησε ο καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Κώστας Κρέσπης, επιμελητής της έκδοσης του βιβλίου, που μίλησε για τον πατέρα του και συγγραφέα Αναστάσιο Κρέσπη, που ήταν παρών και δέχθηκε τα συγχαρητήρια των δεκάδων παρευρισκομένων και ευχαρίστησε από την μεριά του τους διοργανωτές για την εκδήλωση που ετοίμασαν προς τιμήν του».

Καλό Ταξίδι, αγωνιστή Τάση Κρέσπη.  

Καλή αντάμωσή κοντά στους δικούς σου που αγάπησες και τίμησες με την πατριωτική και δημιουργική πορεία σου στην ζωή.