Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Λούρμπα

  Η προδοσία της Κύπρου και εμείς…

Συγκινητική εκδήλωση το Σάββατο στο Κουρβισιάνειο Κέντρο Γαστούνης
Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Λούρμπα
Η προδοσία της Κύπρου και εμείς…
Στην κατάμεστη αίθουσα του Κουρβισιάνειου Πολιτιστικού Κέντρου Γαστούνης παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουνίου το νέο βιβλίο του τ. Δημάρχου Γαστούνης Κώστα Λούρμπα για την Κυπριακή Τραγωδία του 1974. Με τίτλο «Η Προδοσία της Κύπρου και εμείς…», το βιβλίο εξεδόθη πρόσφατα από τις Εκδόσεις ¨Βιβλιοπανόραμα¨ και φιλοξενεί τόσο την ερμηνεία του συγγραφέως για τα γεγονότα του 1974 όσο και το δράμα της οικογένειας του με την απώλεια των δύο αδελφών του, του Δημήτρη στον ¨Αττίλα 2¨ και του Γιάννη ως Προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων.




ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ
Εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε ο Αντιδήμαρχος Πηνειού και Πρόεδρος του Νομ. Προσώπου για τον Πολιτισμό κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος , ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο συγγραφέας και τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κώστας Λούρμπας, που μίλησε για τα όσα εβίωσε τόσες δεκαετίες προσεγγίζοντας το Κυπριακό ζήτημα μέσα από τις τραγικές πορείες των δύο αδελφών  του και τα όσα αποκάλυψε η μακρόχρονη έρευνα του για τα γεγονότα που οδήγησαν στην Τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

Ακολούθως προβλήθηκε ένα μικρό βίντεο με ομιλία του αειμνήστου Προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και αδελφού του συγγραφέως Ιωάννη Λούρμπα στις 18 Ιουλίου 1989, λίγο πριν την δολοφονία του τον Σεπτέμβριο του 1989. Η πρώτη ομιλία έγινε από την κ. Μαρία Καλμπουρτζή, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κι κόρη του ηρωικού Αντισυνταγματάρχη Στυλιανού Καλμπουρτζή, που πρόβαλε τις προσπάθειες και την αγωνία των συγγενών σε Ελλάδα και Κύπρο.
Στην συνέχεια ο καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας μίλησε για την σημασία του βιβλίου και για το μέγεθος της Προδοσίας, που οδήγησε στην Τουρκική Κατοχή του 38% της Κύπρου. Το Κυπριακό οδηγήθηκε στο δράμα της Εισβολής και της Προσφυγιάς για να επιτευχθεί  η Μεταπολίτευση στην Ελλάδα και να επανέλθουν στην εξουσία οι Πολιτικοί που κυβέρνησαν την χώρα μετά το 1974, οι οποίοι επιθυμούσαν με κάθε τρόπο να θαφτεί η Αλήθεια για την Κύπρο και το Έγκλημα του 1974, όπως έγινε και με τον Φάκελο της Κύπρου.

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1974 ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Τον δικό του χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του  Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974 Νομού Ηλείας κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, που μίλησε για την θυσία των Ελλήνων Στρατιωτών εναντίον του ¨Αττίλα¨. Όπως λένε συχνά στην Κύπρο, «Αν δεν υπήρχαν η ΕΛΔΥΚ και οι Έλληνας Αξιωματικοί, η Κύπρος θα ήταν  όλη στα χέρια των Τούρκων», ενώ τιμητική αναφορά έγινε στην Μαρία Λούρμπα, την μητέρα των δύο ηρωικών υιών της, του Δημήτρη   και του Γιάννη.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Ιστορικός συγγραφέας και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος, που αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του Κυπριακού ήδη από την δεκαετία του 1950, με ιδιαίτερη έμφαση στην θετική συμβολή του Ηλείου Πολιτικού και Πρωθυπουργού Στέφανου Στεφανόπουλου, αλλά και στα παρασκήνια που έφεραν σε τραγωδία και αδιέξοδο ένα μέρος του Ελληνισμού από τις Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου μέχρι τον ¨Αττίλα¨ . Ανέλυσε μάλιστα τον σκοτεινό ρόλο πολλών Πολιτικών σε ένα Εθνικό Θέμα που ακόμη πληγώνει τον Ελληνισμό.
Το ¨παρών¨ στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός, ο πρ. Βουλευτής κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο ήρωας Πολέμου του 1974 κ. Γεώργιος Σολωμός, οι ιερείς π. Ανδρέας Σωτηρόπουλος και π. Νικόλαος Κατσιδήμας, οι πρώην Δήμαρχοι Λεχαινών κ. Δημήτριος Χατζηγιάννης και Νικόλαος Κουλούρης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Γαστούνης κ. Διονυσία Μαργαρίτη, ο Πολιτευτής κ. Νικ. Κατσαμπέρης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ¨Αναγένεσις στον Δήμο Πύργου ¨ κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο τ. Διοικητής Πυροσβεστικής Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νικ. Μιχαλόπουλος, το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού κ. Τάσος Αράπογλου, ο Ιατρός και Δημ. Σύμβουλος κ. Γεώργιος Παναγούλιας, ο Αντιδήμαρχος Πηνειού κ. Σπ. Βασιλείου, ο τ. Πρόεδρος Οινόης και συγγραφέας κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος, η Πανεπιστημιακός κ. Μάγδα Ψαρρού, ο τ. Πρόεδρος ΚΑΠΗ Βαρθολομιού κ. Κων. Λυκογιάννης κ.ά.