Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Η απάτη των εταιριών τύπου πυραμίδα και ο Αρτέμης Σώρρας



Τι σχέση έχει ο ελλάνιος Ηγέτης «Σωτήρας μας» Α. Σώρρας με τις πολυεθνικές εταιρίες τύπου πυραμίδα; Το ότι και οι δύο μοιράζουν λεφτά με το τσουβάλι, υπόσχονται παραδείσους και χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές για να πλουτίσουν εις βάρος κάθε λογής απελπισμένου ή απλώς ονειροπόλου και φιλόδοξου. Πρόκειται περί εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου, που μια ευνομούμενη πολιτεία, που θα νοιαζόταν πραγματικά για το καλό των πολιτών της, θα τους μάζευε και έθετε εκτός νόμου εν μία νυκτί.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Τι είναι οι εταιρίες τύπου πυραμίδα και πώς λειτουργούν;
Το κόλπο δουλεύει ως εξής: Έχουμε έναν αρχικό θύτη, το μεγάλο και αρχικό λαμόγιο, όπως ήταν ο πρώτος διδάξας, Ιταλός Τσάρλς Πόνζι. Ο Πόνζι εμφανίστηκε μια μέρα, περί το 1920, στη Βοστόνη της Αμερικής και είπε στους κατοίκους ότι αν κάποιος του δώσει τα λεφτά του, σε 45 μέρες θα του τα επιστρέψει επαυξημένα κατά 50%! Όλοι οι κάτοικοι έτρεξαν τότε να δώσουν τα λεφτά τους στον μυστηριώδη κύριο Πόνζι, ώστε μετά από λίγες μέρες να του τα ζητήσουν πίσω και ως δια μαγείας να πλουτίσουν. 

Όταν οι πρώτοι κάτοικοι πήγαν να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω, ο Πόνζι εκπλήρωσε την υπόσχεσή του και τους τα έδωσε πίσω με το μπόνους του 50%. Εκστασιασμένοι οι κάτοικοι, έτρεξαν να πουν σε όποιον γνώριζαν να δώσει όλα του τα λεφτά στον Πόνζι ώστε να αυγατίσουν. Το σχέδιο Πόνζι (Ponzi scheme) είναι πολύ απλό. Παίρνεις λεφτά από ένα θύμα και αυτό με τη σειρά του σου φέρνει ένα άλλο. Όσο έχεις συνεχή ροή μελών (θυμάτων), έχεις και λεφτά να δίνεις σε όσους ζητάνε. Αν, όμως, αποφασίσουν μια μέρα όλοι να πάνε να ζητήσουν τα λεφτά τους, τότε δεν θα φτάσουν ούτε για τους μισούς, μιας και το φανταστικό ποσό που δήθεν κατέχουν δεν αντιστοιχεί σε πραγματικό χρήμα. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν όλες οι τράπεζες μέχρι σήμερα, τοκίζοντας χρήμα, δημιουργώντας έτσι φανταστικά κεφάλαια τα οποία δεν αντιστοιχούν σε υπαρκτό χρήμα. Όταν καταρρεύσει (που στο τέλος πάντοτε αυτό γίνεται) αυτή η πυραμίδα, τότε, όπως στην περίπτωση του Πόνζι  που το έσκασε για άλλη χώρα διασώζοντας για τον εαυτό του όσο περισσότερα κεφάλαια μπορούσε, οι τράπεζες κηρύττουν πτώχευση και αδυναμία πληρωμών.

Οι τωρινές εταιρίες τύπου πυραμίδα λειτουργούν λίγο διαφορετικά βάσει μιας άλλου είδους απάτης, που όμως είναι της ίδιας λογικής και ονομάζεται στα αγγλικά Pyramid scheme. Ο νομικός όρος, η νομιμοφανής βιτρίνα, που χρησιμοποιούν αυτές οι εταιρίες λέγεται Multi Level Marketing (ή αλλιώς MLM), που θα πει πολυεπίπεδο μάρκετινγκ.
Αρχικά σου λένε ότι δεν πρόκειται περί πυραμίδας γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο, μιας και υπάρχει σχετικός νόμος στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως και νομικό δεδικασμένο. Το να παρακαμφθεί, όμως, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο, γι’ αυτό και μετά από τόσα χρόνια αλλεπάλληλων διώξεων απ’ τις αρχές, αυτές οι εταιρίες συνεχίζουν να λειτουργούν και να παίρνουν μαύρα λεφτά από τον απλό κόσμο.

Πυραμίδες και αεροπλανάκια
Μία πυραμίδα (ή αεροπλανάκι) είναι ένα απατηλό σύστημα για να βγάζει κανείς χρήματα, το οποίο απαιτεί ένα ατελείωτο ρεύμα στρατολογημένων μελών για να επιτύχει. Οι συμμετέχοντες: α) δίνουν χρήματα σ’ εκείνους που τους στρατολόγησαν και β) στρατολογούν νέα μέλη για να τους πάρουν χρήματα.
Μία πυραμίδα λέγεται έτσι επειδή το όλο σύστημα απεικονίζεται σαν ένα τρισδιάστατο τρίγωνο. Αν μία πυραμίδα ξεκινούσε από έναν άνθρωπο στην κορυφή με μόνο 10 άτομα κάτω του, και 100 κάτω τους, και 1000 κάτω τους κλπ, η πυραμίδα θα περιλάμβανε όλους τους ανθρώπους της γης σε μόνο 10 επίπεδα, μ’ ένα μόνο απατεώνα στην κορυφή. Η ανθρώπινη πυραμίδα θα είχε ύψος τουλάχιστον 20 μέτρα και το κατώτερο στρώμα θα είχε περισσότερους από 4,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Ίσως ένα διάγραμμα βοηθήσει να γίνει κατανοητό:
1
10
100
1.000
10.000
100.000
1.000.000
10.000.000
100.000.000
1.000.000.000
10.000.000.000
(Σημείωση: Το project αυτό πρωτοανακαλύφθηκε το 1981 στην Αμερική και πρωτονομάστηκε «αεροπλανάκι» γιατί τότε αγόραζαν με 0,75$ και πουλούσαν αεροπλανάκιa με 1$ αλλά ο καθένας είχε 3 πωλητές από κάτω του, κάτι για το οποίο ήδη υπάρχει δεδικασμένο και είναι παράνομο σε 33 χώρες παγκοσμίως, μαζί και η Ελλάδα. Δυστυχώς αλλάζοντας τους downlines από 3 σε άλλο νούμερο ονομάζεται επιχείρηση δικτυακού marketing και παύει να ισχύει το δεδικασμένο)
Ωστόσο, στην πραγματικότητα κανένα πυραμιδικό σύστημα δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο διότι δεν θα φτάσει ποτέ τον αριθμό «νεοσύλλεκτων» τον οποίο υποθέσαμε. Όλες οι πυραμίδες θα αρχίσουν να πεθαίνουν όταν ο αριθμός των πιο πρόσφατων «νεοσύλλεκτων» δεν αρκεί για να πληρώνονται οι παλιότεροι. 
Οι εταιρίες αυτές που πουλάνε διάφορα προϊόντα, από συμπληρώματα διατροφής, καφέδες, καλλυντικά, απορρυπαντικά μέχρι φτηνά ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς, λειτουργούν και με τις πρακτικές των Ιεχωβάδων. Δεν τους βρίσκεις, σε βρίσκουν. Αρχικά έρχονται στην υποψήφια χώρα-θύμα οι απεσταλμένοι-απόστολοι απ’ το εξωτερικό. Έρχεται μια ομάδα στελεχών με σκοπό να βρει τα αρχικά θύματα. Βασικοί στόχοι τους για να θέσουν γερά θεμέλια είναι κάθε λογής διάσημοι και επώνυμοι αστέρες. Ο λόγος, πολύ απλός. Οι αρχικοί συνεργάτες πρέπει να κερδίζουν όντως κάποια λεφτά έτσι ώστε να συνεχίζουν να τρέχουν το κόλπο. Βρίσκουν, λοιπόν, πέντε διάσημους, τους μυούν στην εταιρία και αυτοί με τη σειρά τους εντάσσουν τους ακολούθους τους.

Ο μοναδικός τρόπος να βγάλεις χρήματα απ’ αυτές τις εταιρίες είναι να έχεις ένα έτοιμο κοινό φανατικών ακόλουθων-πιστών. Για τον απλό πολίτη η διαδικασία έχει ως εξής: Αρχικά πληρώνεις ένα ποσό εγγραφής στην εταιρία. Αυτό κυμαίνεται από 100€ μέχρι και 280€, αναλόγως την εταιρία. Μετά πρέπει να «γράψεις» άλλα 4 μέλη σ’ αυτήν ούτως ώστε να σου δώσουν τα λεφτά σου πίσω. Έτσι με έναν γρήγορο υπολογισμό παίρνεις το ¼ των κερδών τους. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι όλες οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς καμία απόδειξη παρά με πόντους ή κουπόνια που εξαργυρώνεις με προϊόντα ή υπηρεσίες της εταιρίας. Αφού γράψεις άλλους 4, τότε πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να βγάλουν τα λεφτά τους (δεν είσαι μόνο εσύ ο έξυπνος…). Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι 4; Είναι κάποιοι τυχαίοι άνθρωποι που θεωρητικά μπορείς να εξαπατήσεις μια φορά και να εξαφανιστείς; Φυσικά όχι. Κανένας άγνωστος δεν θα αγοράσει από σένα τίποτα, όσο αφελής και να ‘ναι, και ακόμα κι αν το κάνει εγγράφεται στην πυραμίδα κάτω από σένα και είσαι κατά κάποιον τρόπο ο σύμβουλός του από κει και ύστερα και για ό,τι θέλει απευθύνεται σε σένα, μια και τίποτα απ’ αυτά δεν γίνεται στο πόδι, αλλά συμπληρώνονται επίσημες φόρμες, αιτήσεις με στοιχεία ταυτότητας, ΑΦΜ, δίνονται ηλεκτρονικοί κωδικοί για κρυφές ιστοσελίδες που παρακολουθείς τις εγγραφές της πυραμίδας σου, καθώς και τους από πάνω σου. Αφού τον έβαλες, πρέπει τώρα να τον βοηθήσεις να τα πάει καλά. Δίκαιο, έτσι;
Κι ενώ εσένα σε εντάσσει αρχικά στην εταιρία κάποιος επώνυμος, εσύ μετά ως «κοινός θνητός» πού θα απευθυνθείς; Μα φυσικά στον κύκλο σου, στους φίλους και το οικογενειακό σου περιβάλλον. Στους ανθρώπους που εκτιμούν τη γνώμη σου και που εάν τους πεις να αγοράσουν κάτι ή να επενδύσουν κάπου ενδέχεται και να το κάνουν. Αυτό, εκτός του ότι είναι προφανές και λογικό, είναι και κάτι που σε προτρέπουν να κάνεις και οι ίδιοι. Μάλιστα η ατάκα είναι «δεν θες να ‘κονομήσουν κι οι φίλοι σου; Γιατί να βάλεις έναν ξένο στην εταιρία;» Έτσι, χρεώνεις όλους τους φίλους σου κι όλοι μετά εξαρτώνται από σένα, στο να τους δείξεις πώς να βρουν κι αυτοί με τη σειρά τους άλλα υποψήφια θύματα. Με γρήγορα μαθηματικά μια μικρή πυραμίδα έχει ως εξής:
1
4
16
64
256
1024
4096
16384
65536
(Σημείωση: Για να λειτουργήσει το όλο οικοδόμημα της πυραμίδας οι 4 πρώτοι που γράφτηκαν από τον επικεφαλής πρέπει να βρουν ακόμα 16. Αυτοί οι 16 όμως θα γραφτούν και θα παραμείνουν γραμμένοι, μόνο αν έχουν γράψει άλλους 64. Αυτοί οι 64 όμως πρέπει να βρουν 256 κοκ. Ως αποτέλεσμα όλου αυτού, η 8η μόλις φουρνιά χρειάζεται 16.384, που όμως και πάλι θα γραφτούν μόνο αν βρουν τους άλλους 65.536 να εγγράψουν!)
Όπως είναι λογικό, μιας και στις μέρες μας ο κόσμος και λόγω διαδικτύου είναι κάπως πιο υποψιασμένος και μπορεί να ενημερωθεί γι’ αυτές τις απάτες, συναντάς αρκετούς τοίχους και πολλές αρνητικές απαντήσεις από τον περίγυρό σου. Τότε μπαίνουν στο κόλπο τα «σεμινάρια». Κάθε τόσο οι εταιρίες αυτές οργανώνουν σεμινάρια σε μεγάλα ξενοδοχεία όπου σου λένε ότι είναι σχεδόν υποχρεωτικό να πας και να πληρώσεις αδρά για τη συμμετοχή σου, για να μάθεις τα μυστικά της επιτυχίας, να ακούσεις τον τάδε ή τον δείνα επιτυχημένο μέτοχο ή στέλεχος που έχει πλέον παρατήσει τη δουλειά του και συντηρείται με τα χιλιάδες ευρώ που βγάζει κάθε μήνα από την εταιρία. Στα σεμινάρια αυτά, τα οποία είναι χολιγουντιανού μεγαλείου και περίσσειας υποκρισίας, γίνονται «ενέσεις χαράς» και τόνωσης ηθικού. Βλέπεις όλα τα στελέχη να είναι καλοντυμένα με πλατειά χαμόγελα και όλοι να σου μιλούν για το πόσο ευτυχισμένοι είναι και πόσο ονειρικά ζουν πλέον που είναι στην αγκαλιά της εταιρίας και ότι πρέπει να είσαι πάντα θετικός και εργατικός. Σου λένε ότι όποιος δουλεύει σκληρά ανταμείβεται και ότι όσοι τα παρατάνε και φεύγουν είναι τεμπέληδες και άχρηστοι. Εσύ πρέπει να έχεις θετική ενέργεια, να ασχολείσαι όλη την ημέρα με την εταιρία και τα προϊόντα της, να μιλάς συνέχεια σε όποιον ξέρεις γι’ αυτά και να κλείνεις καθημερινά ραντεβού στο σπίτι σου ή αλλού με κόσμο για να τους μυείς στην εταιρία. Πρόκειται περί ολικής πλύσης εγκεφάλου.

Αυτοί πλουτίζουν κι εσύ συνεχώς πτωχαίνεις. Είσαι σε μια μόνιμη διαδικασία πληρωμής σεμιναρίων (από 10 μέχρι και 600€ τα οποία γίνονται στο εξωτερικό και είναι «must»), ολοένα και πιο «αποκαλυπτικών», «μυστικών» και ούτω καθεξής, μα και αγοράς πακέτων με προϊόντα τα οποία πρέπει υποχρεωτικά να πουλήσεις, αλλιώς θα μείνεις άφραγκος και με ένα σωρό άχρηστες κούτες μέικ-απ, καφέ ή πρωτεΐνης στο σπίτι, να αναλογίζεσαι τι πήγε στραβά…
Το 80% των ατόμων που μπαίνουν σ’ αυτές τις εταιρίες αποχωρούν απογοητευμένοι και οικονομικά ζημιωμένοι, έχοντας χάσει μήνες απ’ τη ζωή τους, μα, το βασικότερο, έχοντας χάσει κάθε τους φίλο, αφού όλοι πλέον τους θεωρούν περιπλανώμενους εμποράκους, που δεν πρόκειται ποτέ ξανά να εμπιστευτούν. Τα θύματα δε, αρνούνται να παραδεχτούν το σφάλμα τους και ότι έπεσαν θύματα απάτης, λόγω ντροπής, κι έτσι οδηγούνται σ’ ένα τεράστιο κοινωνικό και ψυχολογικό τέλμα. Μετά από τόσα σεμινάρια και success story που σου έχουν πουλήσει, νιώθεις παντελώς άχρηστος και επιπλέον έχεις χάσει τον μισό σου κοινωνικό περίγυρο, αρκετά χρήματα και ενδεχομένως ακόμα και τη δουλειά σου.

Οι εταιρίες αυτές δρουν όπως είπαμε υπό τον επαγγελματικό τίτλο «Multi Level Marketing» ή διαδικτυακό μάρκετινγκ
και πλέον μπορείτε να τις βρείτε σε πάμπολλες αγγελίες σε καταλόγους και ιστοσελίδες, όπου αναγράφονται απλώς ως «εμπορικές εταιρίες» που σου προσφέρουν δήθεν σταθερό μισθό, ευέλικτα ωράρια, προοπτικές ανέλιξης κλπ. Παίρνοντας τηλέφωνο, σου κλείνουν ραντεβού για συνέντευξη και εκπαίδευση. Απ’ το πρώτο τηλεφώνημα ξεκινά η πλύση εγκεφάλου και η προπαγάνδα για το πόσο τέλεια κι απίθανα είναι τα προϊόντα και πόσο εύκολα μπορείς να βγάλεις λεφτά δουλεύοντας μόνο λίγες ώρες ακόμα και απ’ το σπίτι. Κανείς δεν σκέφτεται, όμως, ότι κανένας που βγάζει καλά λεφτά και θεωρείται «βολεμένος» δεν προσπαθεί να πείσει τηλεφωνικά τον κάθε άγνωστο, που παίρνει για να ζητήσει πληροφορίες για μια αγγελία, σπαταλώντας πάνω από 20 λεπτά κατά μέσον όρο, κάνοντας ασταμάτητη προπαγάνδα. Μόνο αυτό είναι αρκετό για να βάλει σε σκέψεις οποιονδήποτε, ότι για να κόπτονται τόσο πολύ για τον κάθε τυχαίο σημαίνει ότι κερδίζουν μέσω της στρατολόγησής του και της συνεχούς διεύρυνσης αυτής της πυραμίδας.
Βεβαίως, θα σου πουν οι πιστοί των εταιριών αυτών ότι ό,τι κάνουν είναι καθ’ όλα νόμιμο και θα σου δείξουν κι ένα σωρό νομικά χαρτιά με σφραγίδες, υπογραφές και εγκρίσεις. Θα σου πουν ότι αν ήταν παράνομοι το κράτος θα τους είχε κλείσει φυλακή εξ αρχής. Ισχύει, όμως, αυτό; Η αλήθεια είναι και ναι και όχι, καθ’ ότι τα περισσότερα κράτη έχουν προσπαθήσει και προσπαθούν να βάζουν φραγμούς σε αυτές τις εταιρίες τις οποίες πάνε στα δικαστήρια και συνήθως καταλήγουν να πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα και να αναστέλλουν τη λειτουργία τους προσωρινά, μέχρις ότου κάνουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας κι έτσι συνεχίσουν να λειτουργούν εκμεταλλευόμενοι την ανοχή των δημοκρατικών κρατών και των ποικίλλων νομικών παραθύρων και νομοθετικών παραλήψεων που υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις χώρες. Ενδεικτικά παραθέτουμε δύο συνδέσμους σχετικά με την πρόσφατη καταδίκη της Herbalife, της παγκοσμίως πρωτοπόρου στο είδος, η οποία κλήθηκε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ να πληρώσει πρόστιμο-αποζημίωση 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε πάνω από 230,000 εξαπατημένους πελάτες, όπως απεφάνθη το δικαστήριο: Herbalife Will Restructure Its Multi-level Marketing Operations and Pay $200 Million For Consumer Redress to Settle FTC Charges Επιπλέον παραθέτουμε την καταδίκη της Worldventures, επίσης πολύ μεγάλης πολυεθνικής, η οποία πουλάει φτηνά ταξίδια, από νορβηγικό δικαστήριο που την χαρακτήρισε εταιρία-απάτη τύπου πυραμίδας και την κήρυξε παράνομη. Η διαδικασία λόγω εφέσεων δεν έχει τελεσιδικήσει, όμως, ακόμα: WorldVentures Scam Under Investigation Again Κι ένα ενημερωτικό άρθρο του FTC για τις απάτες των εταιριών αυτών: The Case (for and) against Multi-level Marketing By Jon M. Taylor, MBA, Ph.D., Consumer Awareness Institute

Η περίπτωση Σώρρα
Μετά απ’ όσα αναφέραμε, σίγουρα παρατηρείτε πάμπολλες ομοιότητες μεταξύ της φιλοσοφίας και λειτουργίας των εταιριών αυτών, και του φορέα του Α. Σώρρα «Ελλήνων Συνέλευσης». Ασταμάτητη προπαγάνδα, πληρωμή εγγραφής, μηνιαία συνδρομή, έξτρα λεφτά για διάφορες αιτήσεις και εκδηλώσεις, συνεχείς ομιλίες τόνωσης ηθικού και αποχαύνωσης των μελών, τα οποία σαν άλλοι Ιεχωβάδες πάνε πόρτα-πόρτα, ξεκινώντας απ’ τον κοινωνικό τους περίγυρο, τάζοντας λεφτά και μελλοντικούς παραδείσους. Ο Ελλάνιος Ηγέτης, όμως, έχει προχωρήσει ένα βήμα ακόμα παραπέρα, μιας και ο φορέας δεν έχει συγκεκριμένη ιδεολογία, με γνωστό μότο «χωρίς χρώμα-χωρίς κόμμα», είναι λοιπόν πολυσυλλεκτικός και δέχεται κάθε Έλληνα απ’ όπου κι αν προέρχεται, με μοναδικό όρο την υπακοή του στη οργάνωση και τον αρχηγό της. Έτσι, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιδεολογία, παρά μια ασαφής προγονολατρεία εμπλουτισμένη με μύθους και εξωγήινους, ο Ηγέτης έβαλε το θρησκευτικό στοιχείο. Προάγει, λοιπόν, ένα συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα, στο οποίο «βαπτίζεσαι» μέσω του όρκου που δίνεις στο «υπέρτατο φωτεινό ον», τον δημιουργό του σύμπαντος. Εάν, όμως, προδώσεις την οργάνωση, τότε συμφωνείς εξ αρχής ότι η τιμωρία που σου πρέπει είναι να διαλυθεί-εξαϋλωθεί ο κυτταρικός σου ιστός, να γίνεις δηλαδή σκόνη!

Εδώ έχουμε έναν ξεκάθαρο συγκερασμό των πρακτικών των εταιριών τύπου πυραμίδα, με το θρησκευτικό τυπικό της μασονίας. Ο όρκος και η λογική δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνον των τεκτόνων που πιστεύουν στον «Μεγάλο Αρχιτέκτονα του σύμπαντος» και που συμφωνούν ότι η μελλοντική τους τιμωρία σε περίπτωση αποχώρησης απ’ τη στοά ή προδοσίας, είναι να τους πάρουν το κεφάλι. Είναι μια θρησκευτική σέχτα, διαρκώς αυξανόμενη, εξ ου και η ασταμάτητη προπαγάνδα ακόμα και μετά τα 207 γραφεία σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να ζητάνε ψήφους σαν κόμμα, παρά να πασχίζουν για εγγραφές ώστε να μεγαλώνει η πυραμίδα. Το θρησκευτικό στοιχείο είναι αυτό που προσδίδει μεγαλύτερη συνοχή στο όλο εγχείρημα και δημιουργεί έναν ισχυρό φανατισμό, μιας και η πίστη είναι το μεγαλύτερο ιδανικό για τους περισσότερους ανθρώπους, αν όχι για όλους.
Η προσθήκη που έκανε ο Σώρρας στην κλασική λειτουργία των εταιριών τύπου πυραμίδα είναι αυτό που έλειπε και αυτό που εγγυάται σε μεγάλο βαθμό ότι λιγότερα μέλη θα αποχωρήσουν, μιας και η δουλειά τους έχει ταυτιστεί με την πίστη τους και έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε ιεραπόστολους. Η δε πρόσφατη δολοφονία στη Φθιώτιδα, που όπως όλα δείχνουν έγινε εξ αφορμής της αποπομπής του θύτη από την οργάνωση, επιβεβαιώνει τον παραπάνω ισχυρισμό, ότι ο θρησκευτικός φανατισμός που ταυτίζεται με τη δράση της οργάνωσης, είναι πολύ πιο επικίνδυνος από την ίδια την οικονομική απάτη.
Μερικά ακόμα οφθαλμοφανή στοιχεία που δηλώνουν ότι ο Σώρρας τους πρώτους που εμπαίζει και εξαπατά είναι τους ίδιους τους οπαδούς του, είναι τα παρακάτω:
1) Καμία τοπική δεν του ανήκει. Όλες οι Τ.Ο. είναι μισθωμένες σε οπαδούς του και συντηρούνται απ’ τους ίδιους. Τι κι αν ο Σώρρας έχει στην κατοχή του το παγκόσμιο καταπίστευμα των 113 τρισεκατομμυρίων, δεν σπαταλά ελλάνιο χρήμα για τοπικές… Στην σελίδα της οργάνωσης υπάρχει έτοιμο καταστατικό το οποίο μπορεί να κατεβάσει ο ενδιαφερόμενος και συμπληρώνοντας μόνο το όνομα και τα στοιχεία του στα κενά, είναι έτοιμο για κατάθεση και για το άνοιγμα της δικής του τοπικής. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ: «Ε.ΣΥ. – ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»
2) Εξώδικα στις εφορίες. Ο Σώρρας παρακινεί τα μέλη του να μην πληρώνουν τις οφειλές τους στη εφορία, αντ’ αυτού να καταθέτουν ένα πληρεξούσιο στον ίδιο, ζητώντας από τις αρχές να απευθύνονται σ’ αυτόν για την αποπληρωμή χρεών και οφειλών τους. Φυσικά αυτό δεν δεσμεύει σε τίποτα τον Σώρρα μιας και μπορεί να αρνηθεί την όποια πληρωμή, όπως και δεν έχει κάνει καμία μέχρι στιγμής, και τότε ο λογαριασμός να επιστρέψει πάλι στον δύσμοιρο οπαδό του με μια μεγάλη διαφορά, όμως. Το χρέος τώρα θα είναι διπλάσιο μιας και θα έχουν προστεθεί πρόστιμα και τόκοι! Τα εξώδικα που έχουν σταλεί σε εφορίες από οπαδούς του Σώρρα είναι μέχρι στιγμής πάνω από 5,000! ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΞΩΔΙΚΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΩΡΡΑ. Αρτέμης Σώρρας: Ταρίφα 27 ευρώ για το εξώδικο που στέλνουν οπαδοί του στην εφορία

3) Εκποίηση ακινήτων. Απίστευτο και όμως «ελλανικό»! Ο Σώρρας ζητά τα χρεωμένα ακίνητα των οπαδών του, έναντι συμβολικού αντιτίμου, για να προστατευθούν δήθεν από τους πλειστηριασμούς. Η Ε.ΣΥ. διαδίδει μέσω κοινωνικών δικτύων πως μπορεί να προστατεύσει ένα ακίνητο, έναντι των οφειλών σε εφορία, ταμεία, τράπεζες κτλ. Μόνη προϋπόθεση, η παραχώρηση του, έναντι συμβολικού αντιτίμου και λέγοντας «συμβολικό» εννοούμε 10-15 ευρώ το μήνα! Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως η παραχώρηση των ακινήτων, δε διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τη προστασία τους από πλειστηριασμούς. Ο λόγος είναι απλούστατος: Ο Σώρρας που είναι ουσιαστικά άφραγκος και δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα να μπλοκάρει τυχόν πλειστηριασμό ακινήτου, ακόμη και αν του χαριστεί αφιλοκερδώς. Σύμφωνα με το δικηγόρο Άγγελο Αγγελέτο «Ο μισθωτής ακινήτου έχει σχέση απλής κατοχής αυτού και δεν νομιμοποιείται να προβεί σε καμία πράξη προστασίας κατά των πλειστηριασμών».   Υπόθεση Σώρρα – Παραχωρήστε μας τα ακίνητά σας!

Κανένα σοβαρό κράτος δεν δύναται να αφήνει να δρουν εντός του τέτοιες εταιρίες και ιδιώτες που κερδοσκοπούν εις βάρους του λαού του. Προφανώς, όπως συμβαίνει και με τόσες άλλες παρανομίες που γίνονται και είναι στο απυρόβλητο, όπως πχ το κύκλωμα των ναρκωτικών, υπάρχει κάποια συνδιαλλαγή με τις κατά τόπου διωκτικές αρχές, έτσι ώστε και το κράτος να φανεί ότι νοιάζεται για τον πολίτη, αλλά και οι εταιρίες να συνεχίζουν να λειτουργούν πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο ή δίνοντας ένα μέρος των κερδών τους στον εκάστοτε υπουργό ή δικαστή. Εμείς, μιας και δεν πιστεύουμε στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των ελεγκτικών αρχών του κράτους, εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους Έλληνες και τους καλούμε να ενημερώσουν τους πάντες γι’ αυτές τις απάτες, έτσι ώστε το εβραϊκό δηλητήριο των εταιριών αυτών να μην προσβάλει τους ίδιους και όσους αγαπούν.
Η ιουδαιοποίηση της κοινωνίας, ο μαμωνισμός, το αέναο κυνήγι του χρήματος, της καριέρας, του πλούτου, της ανέλιξης, του κέρδους με κάθε κόστος πατώντας επί πτωμάτων, και της φιλελεύθερης εγωιστικής νοοτροπίας «πρώτα εγώ, πρώτα το συμφέρον μου και η βολή μου και μετά όλοι οι άλλοι» (ακόμα κι αν αυτοί είναι η ίδια μας η οικογένεια) είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και μια αντίληψη που καλλιεργήθηκε για χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά (τουλάχιστον), απ’ όλα τα κόμματα, και οι εταιρίες και οι φορείς που αναφέραμε δεν αποτελούν εξαίρεση και είναι εξίσου επικίνδυνες για τον ελληνισμό.

Α.Τ.